3 Ocak 2010 Pazar

Muharrem Ay’ı boyunca Aşure pişirilmesi adettendir





Hicri takvime göre Muharrem Ay’ının onuncu günü Aşure Günüdür… Bu yıl, geleneksel Aşure günümüz ise 19.Ocak’a rastlamaktadır…

Muharrem Ay’ı boyunca evlerde Aşure pişirilmesi ise adettendir… Ve bu adeti, yapılan Aşure’nin komşulara dağıtılması izlemektedir…

Muharrem Ay’ının onuncu gününün hüzünlü yanı ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) torunu Hz. Hüseyin Kerbelâ’da Şehit edilmesidir…

Tarihsel olarak Hz. Nuh’a kadar uzandığı varsayılan Aşure Günü ve bu günlerde oruç tutulur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) de aşure orucu tutmuştur. Dolayısıyla Muharrem Ay’ının 9. ve 10. ya da 10. ve 11. günlerinde oruç tutmak ise sünnettir…




AŞURE

MALZEMELER:
3 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı fasulye
Yarım su bardağı nohut
1/4 su bardağı çekirdeksiz üzüm
5- 6 tane incir
2- 3 dilim portakal kabuğu
1 kahve fincanı gül suyu
1 paket vanilya
2- 3 avuç fındık veya ceviz içi ve tarçın
2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
5- 6 su bardağı şeker

YAPILIŞI:
1- Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır. Ayrı ıslatılır.
2- Buğday, pirinç ve ince kıyılmış portakal kabuğu beraber haşlanır.
3- İyice pişirilmiş nohut ve fasulye konur. Bir müddet beraber kaynatılır.
4- Şeker konur. Sonra yıkanmış üzüm ilave edilir.
5- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel küçük doğranmış incir, gül suyu ve vanilya konur.
6- Kaselere boşaltılıp dövülmüş fındık, tarçın, hindistan cevizi ile süslenir.

Not: Aşureye, kaselere koymadan önce, haşlanıp soyulmuş kestane de konabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder